Од октомври 2022 година, Здружението за развој на ромската заедница „Сумнал“ започна со имплементација на нов проект во рамките на Еразмус + програмата за „Активно учество во поттикнување на дигиталната писменост кај младите од ранливите категории“ финансиран од Националната агенција за европски образовни програми и мобилност.

316414689 580714410724074 3800806411996425059 n

Во октомври се одржа воведен состанок за планирањето на активностите, подготовка на проектната документација како и комуникација со засегантите страни. Додека пак, во ноември беа спроведени две фокус групи кои што беа составени од млади од ранливи категории.

Општата цел на проектот е развој на дигиталната писменост преку развивање на дигиталните вештини кај младите од ранливи категории, додека специфичните цели се однесуваат на: Развој на дигитални вештини за користење на електронски уреди и бесплатни технологии; Стекнување на знаења за употреба на електронски образовни содржини и образовни аплицкации; Поттикнување на младите од ранливи категории да истражуваат, самопрофилирајќи ја професионалната иднина. Проектните активности треба да добијат форма на консултативно-партиципативен процес со следните активности: спроведување на теренско истражување, креирање и функционирање на меѓусекторска работна група, организирање на работилници и консултативни форуми, обука за развој на дигитални вештини за млади Роми, изработка и усвојување на стратешки документ од страна на локалната самоуправа.

Се планира да се 25 вклучат млади Роми од 13-30 години. Влијанието на локално ниво ќе биде евидентно на начин што оваа маргинализирана група на млади луѓе ќе имаат можност да се стекнат со нови знаења од областа на информатиката. Знаењата ќе бидат применливи и ќе претставуваат можност за надоградување во иднина.

Креаторите на јавните политики ќе имаат сознанија за проблемите со кои се соочува оваа маргинализирана група од аспект на дигиталната писменост и своите напори ќе ги фокусира кон креирање на јавни политики за поттикнување и развој на дигиталната писменост. Се разбира, влијанието на локално ниво ќе се рефлектира во влијание на регионално, национално или европско ниво на начин што може да се развие проект за соработка и партнерства со другите држави за да се поттикне и развие дигиталната писменост кај младите од ранливи категории.

jk travel borovec
Фотогалерија од концертот на Битолскиот дувачки оркестар
Синоќа пред преполната сала во Центарот за култура Битола , се одржа …
Отворен новиот кабинет за психомоторна реедукација во ООУ „Ѓорѓи Сугарев“
Денес беше отворен новиот кабинет за психомоторна реедукација во Центарот за поддршка …

  Напишете коментар

  Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

  Претплатете се за новости

  You May Also Like

  ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

  Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

  Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

  На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

  Промоција на две книги од авторката Билјана Андоновска во Бигорски манастир

  На 16 април, на празнувањето на Лазаревото воскресение, авторката Билјана Андоновска од…

  ДЛС „Свети Кирил и Методиј“ со апел за спас на Малиот Битолски Монмартр

  Од Детското ликовно студио „Свети Кирил и Методиј“ Битола денеска преку социјалните…