Битолскиот Баир, веќе четврта година е фокус на акцијата за негово зазеленување под мотото Зелен Баир. Оваа година битолскиот холдинг БВ бизнис груп и со обезбедување на сите садници и со лична работа на денот на засадувањето се вклучи во граѓанската иницијатива Зелен Баир во соработка со Центарот за европски развој и интеграција.

„Заштитата на животната средина е инвестиција во иднината. Целта е да насадиме што повеќе дрвца сега околу Кркрдаш, за да ги видиме резултатите по неколку години. Дрвата не ги садиме само за себе туку и за идните генерации“, изјавија од БВ бизнис групацијата.

БАИР13

Во оваа акција како и изминатите години учество зедоа  членовите на здруженијата кои се дел од  платформата ЗЕМИ ЗДИВ. Во претходните 3 години на ЗЕЛЕН БАИР  беа засадени 400 зимзелени садници од кои дел успешно се адаптираа и веќе го зазеленуваат просторот. Оваа година беа пополнети празнините во веќе засадените леи и беше отворен нов појас во кој се засадени новите садници од црн бор.

„Не радува што има компании кои го препознаваат значењето и на засадување дрва и на тоа да се биде општествено одговорен. Овој холдинг како општествено одговорна групација на компании ја препознаа нашата заложба за ревитализација на зелениот појас над нашиот град и ни помогнаа во набавката на садниците и со својот тим се вклучија во реализација на акцијата за пошумување.„ – истакна организатор Мирко Наумовски од иницијативата Зелен Баир.

БАИР02

Заложбата на ентузијастите собрани околу иницијативата Зелен Баир е обнова на поранешната борова шума на ридот Баир која има функција на бели дробови на градот, и создавање уште еден простор за рекреација на битолчани.

Читај бе КНИГА: Тајни чувани до гроб – Тами Хоуг
Тајни чувани до гроб – Тами ХоугМариса има минато полно со тајни …
Јована Василевска од ДЛС „Свети Кирил и Методиј” Битола со медал на детскиот ликовен конкурс во Питешти, Романија
Согласно објавените резултати од првото издание на новоформираниот детски ликовен конкурс со …
Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Претплатете се за новости

You May Also Like

Петти Акатист кон Мајката Божја во храмот „Пресвета Богородица“ во Битола

На 08.04.2022 г., во петтиот петок од Великиот пост, Митрополитот Преспанско-пелагониски и…

Џепането како културен, историски и рекреативен центар – Магистерски труд на Искра Јовевска од Битола

Продолжуваме со презентирање на магистерските трудови изработени од 6 млади архитекти од…

ООУ „Ѓорѓи Сугарев“ Битола го доби признанието за Најдобра установа од областа на заштитата, образованието и рехабилитација на лицата со попреченост

Фондацијата ,,Професор д-р Љупчо Ајдински”, а на предлог на Сојузот на специјални…

Битолчаните Татјана Грегова и Илче Ацески добитници на признанието „Просветен работник на годината“

По повод Светскиот ден на учителот 5 октомври, во просториите на Општинското…